Kilpailunjohtajan haastattelu

Kirjoittanut Tiedottaja on .

Mikko Heikkinen on hoitanut Kangasala SK:n järjestämien kilpailuiden kilpailunjohtajan tehtäviä jo yli 15 vuoden ajan. Kokemusta on lukuisista Hämeen Rastiviesteistä, sekä kaksista SM-kilpailuista. Kyselimme päällikön kokemuksista ja tunnelmista ennen syksyn SM-kilpailun kiivainta järjestelyurakkaa.

Etkö osaa sanoa ei vai mikä saa pysymään tehtävässä?

Siitä ei ole kysymys etten osaisi sanoa ei, koska kukaan ei ole tehtävään nytkään kysynyt;) Itse taisin SM-kisoja hakemista aikanaan ehdottaa ja samalla kisapäälliköntehtävät lankesivat itselleni. Onneksi juuri tehdyissä uusissa kisahakemuksissa löytyy jo muitakin nimiä kilpailunjohtajaksi!

Kilpailunjohtajan tehtävä kyllä on haastava ja mielenkiintoinen, mikä on juuri saanut vuodesta toiseen pysymään ko. tehtävässä. Etunahan on, että kun hyvin hoitaa hommansa niin kisapäivänä saa juoda kahvia kisavieraiden kanssa ;)

Mikä kilpailun järjestämisen prosessissa on vaikein osa?

Mitään ylivoimaisesti vaikeinta osaa en osaa nimetä, monta työlästä vaihetta järjestelyihin kuluu mm. maanomistajaluvat ja kisakeskuksen sopiminen. Monesti myös tuntuu, että vastuuhenkilöitä osa-aluieiden vetäjiksi ei löydy, mutta tässä asiassa täytyy antaa tunnusta jäsenistölle; vastuunkantoa löytyy ja kukaan ei ole kieltäytynyt tehtävistä!

Kerro jokin mieleenjäänyt muisto kilpailunjohtajauraltasi.

SM-kisojen 1997 ensimmäisenä karsintapäivänä lähdin kisakeskuksesta viimeisenä joskus myöhään illalla, kun jo oli pimeää. Aamulla olin tulossa paikalle ensimmäisenä joskus viiden-kuuden maissa ja huomasin keskellä parkkipeltoa tumman yksinäisen auton! Mieleen tuli illan keskustelut tuloslaskennan kanssa, jossa todettiin viiden suunnistajan jääneen saapumatta maaliin (havaintoa oli kilpailijoista jotka olivat poistuneet paikalta saapumatta maaliin)! Hieman kylmäsi, että onko sittenkin joku jäänyt metsään? Autorekisteriskeskuksesta selvittämään auton haltijaa ja hänelle sitten etsimään puhelinnumeroa. Onneksi numero löytyi ja hänet sain herätettyä kaverin luota Tampereelta!! Oli sitten mennyt kaverin kyydissä jättäen oman auton pellolle!

Mikä on kilpailunjohtajan pahin painajainen?

Tuossahan edellä se painajainen jo tulikin eli jos joku loukkaantuisi tai eksyisi niin että hän jäisi metsään.

Miten R2:n SM-keskimatkan järjestelyt ovat sujuneet?

Järjestelyt ovat sujuneet hyvin ja ovat aikataulussa. Kartta on valmistunut alueelta jo vuosi sitten ja sen pohjalta ratasuunnittelua viety onnistuneesti eteenpäin. Tosin talvelle maaston tuli harvennushakkuuta joka saattaa ratasuunnitelmia vielä hieman muuttaa.

Kilpailunjohtajan unelmatilanteessa kaikki sujuu kisapäivänä niin hyvin, että kilpailunjohtaja saa itse istua juomassa kahvia, seuraamassa kilpailua ja nauttimassa kisatunnelmasta. Uskallatko luvata itsellesi tällaisen päivän? Entä millaisia nautintoja kilpailijoille on luvassa?

Nyt jo koossa olevalla järjestelyporukalla voin varsin vakuuttuneesti luvata itselleni leppoisan kisapäivä, tosin työtä se vaatii vielä itseltänikin koko kesän. Kilpailijat taas saavat varsin nautinnollisen kisamaaston ja - keskustoiminnot.